Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Απόφαση Γεν. Συνέλευσης - Σχέδιο πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία και την ταυτόχρονη αναμετάδοση με κάμερα από την σχολική τάξη

 


Αμπελόκηποι, 2/10/2020

Συνάδελφοι/ισσες,

Απέναντι στις συνεχείς και ελεγχόμενες ως προς τη νομιμότητα τους ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και τις εγκυκλίους του σχετικά με την εφαρμογή της εξ αποστάσεως και την ταυτόχρονη/ζωντανή αναμετάδοση με την εισαγωγή κάμερας στην σχολική τάξη

 

α) υπενθυμίζουμε την πρόσφατη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας (βλ. https://zsepethess.blogspot.com/2020/09/blog-post_30.html ) με την οποία αρνούμαστε αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υ.ΠΑΙ.Θ. και δηλώνουμε ότι ως εκπαιδευτικοί προτάσσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης προς τους/τις μαθητ(ρι)ές μας, τους γονείς τους και την κοινωνία και με τα μέσα που διαθέτουμε θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον παιδαγωγικό και τον κοινωνικό μας ρόλο. Με βάση δε αυτό δηλώνουμε ότι θα επιλέξουμε τα μέσα και τη μορφή της επικοινωνίας μας και θα οργανώσει το διδακτικό μας έργο και την επαφή με τους/τις μαθητ(ρι)ές που απουσιάζουν όπως ακριβώς και πριν την πανδημία.

 

β) αποστέλλουμε σχέδιο απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο συζητήθηκε και αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας (1-10-2020) και σας καλούμε να την συζητήσετε και εγκρίνετε σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Δημοτ. Σχολείου/Νηπιαγωγείου σας και να την αποστείλετε στην υπηρεσία καθώς και στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας.

 

γ) συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή που κήρυξε τον Μάιο η ΑΔΕΔΥ από την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία με τη ζωντανή αναμετάδοσή της από την τάξη και την παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Καλούμε την ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να επαναβεβαιώσουν άμεσα την απόφαση για απεργία-αποχή

 

Καμιά κάμερα σε καμιά τάξη, καμία εξ αποστάσεως με ανοιχτά σχολεία!  

 

Για το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

    Η πρόεδρος                            Ο γεν. γραμματέας     

 

                    Δέσποινα Σαββίδου                         Ηλίας Σμήλιος     



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


   ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ______ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ/ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ _______________

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του___Δημοτικού Σχολείου/Νηπιαγωγείου______________, έπειτα από πρόσκληση του/της Διευθυντή/ντριας, Προϊσταμένου/νης αυτού ___________, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη, συνήλθε σε συνεδρίαση στις _____________ στον χώρο του Σχολείου με θέμα ημερήσιας Διάταξης «Λήψη απόφασης περί της δυνατότητας εφαρμογής της Ταυτόχρονης σύγχρονης Εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

Διαπιστώθηκε η απαρτία του Συλλόγου, καθώς από τα ________ μέλη του βρέθηκαν παρόντα τα _____ και συγκεκριμένα οι: 1] ________ 2] _______ ……

Σύμφωνα με το άρθρο 38 της Υπουργικής Απόφασης Φ.353.1/324/105657/Δ1 [ΦΕΚ 1340/2002] ο Σύλλογος Διδασκόντων «…έχει την ευθύνη να υλοποιεί τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης με συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες…». Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα όσα ορίζονται στην  υπ’ αρ. 120126/ΓΔ4 [ΦΕΚ Β3882/12-9-2020] κοινή Υπουργική Απόφαση της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2020-2021» με την οποία ορίστηκαν οι διαδικασίες για την παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε μαθητές, που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία», πραγματοποιήθηκε  διαλογική συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της παραπάνω κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο οποίος δύναται με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση, συνεκτιμώντας τις συνθήκες της Σχολικής Μονάδας, να αποφασίσει την μη εφαρμογή της παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ζωντανής αναμετάδοσης από κάμερα εντός της σχολικής αίθουσας,  έλαβε υπόψη του:

1] Την ανάγκη διατήρησης του κλίματος συνεργασίας με τους μαθητ(ρι)ες, οι οποίοι/ες λόγω και της νεαρής ηλικίας τους, χρήζουν ειδικής παιδαγωγικής προσέγγισης, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της ταυτόχρονης μετάδοσης του μαθήματος με μέσα τεχνολογίας. Η εισαγωγή κάμερας στο πλαίσιο της τάξης επηρεάζει τη δυνατότητα του εκπαιδευτικού να ασκήσει το διδακτικό και παιδαγωγικό του έρο, ενώ την ίδια στιγμή υποβάλλει τους μαθητές στην έννοια της παρακολούθησης. Η παρουσία κάμερας σε μια σχολική τάξη, αποτελούμενη από παιδιά τόσο μικρής ηλικίας, διαμορφώνει σε αυτά την αντίληψη ότι αποτελεί ένα απολύτως φυσιολογικό δεδομένο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σε ανυπολόγιστο βαθμό τη συμπεριφορά τους και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Επιπροσθέτως, σε περίπτωση, που ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος να ανοίγει και να κλείνει την κάμερα διασπά την ενότητα του μαθήματος και δημιουργεί ανεπιθύμητες παρεμβολές στην εκπαιδευτική διαδικασία.

2] Τους σημαντικούς κινδύνους, που μία τέτοια διαδικασία ενέχει για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών αλλά και για τη διατάραξη του εν γένει παιδαγωγικού κλίματος, που πρέπει να υφίσταται σε κάθε τάξη αλλά και σε κάθε σχολική μονάδα.

3] Το γεγονός, ότι η εκπαιδευτική διαδικασία σε παιδιά Δημοτικού είναι καθαρά συνεργατική – διαλογική μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητ(ρι)ών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί, ότι υφίσταται στάδιο παράδοσης του μαθήματος, κατά το οποίο δύναται να γίνεται ταυτόχρονη μετάδοση αυτού με κατάλληλα μέσα τεχνολογίας, όπως προβλέπει η Κ.Υ.Α. 57233/Υ1/2020.

            Έπειτα από τα παραπάνω, ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε ομόφωνα, ότι η εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της απευθείας μετάδοσης μαθήματος σε πραγματικό χρόνο είναι εξαιρετικά δυσχερής ενώ παράγει σημαντικούς κινδύνους για την συναισθηματική καλλιέργεια για την αποδοχή αρχών που θα στηρίξουν τις αξίες των μαθητών και θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους.

            Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε ότι η παροχή σύγχρονης  εξ αποστάσεως εκπαίδευσης  και ζωντανής αναμετάδοσης από κάμερα εντός της σχολικής αίθουσας στο Σχολείο μας είναι αδύνατη.           

Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων με γνώμονα πάντα τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες των μαθητ(ρι)ών, θα επιλέξει τα μέσα και τη μορφή της επικοινωνίας μας και θα οργανώσει το διδακτικό του έργο και την επαφή με τους/τις μαθητ(ρι)ές που απουσιάζουν όπως ακριβώς το έκανε και πριν την πανδημία. Ως εκπαιδευτικοί προτάσσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης προς τους/τις μαθητ(ρι)ές μας, τους γονείς τους και την κοινωνία και με τα μέσα που διαθέτουμε θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον παιδαγωγικό και τον κοινωνικό μας ρόλο.             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατακρήμνιση των εξετάσεων «PISA». Μεγάλη ήττα Κεραμέως με 78,1 % αποχή από τις εξετάσεις στα σχολεία του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε.

  Αμπελόκηποι, 19 /5/2022 Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην περιοχή του Συλλόγου μας η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πα...