Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο δημόσιο νηπιαγωγείο – Ενημερωτικές συναντήσεις και δράσεις


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ιδιαίτερη θέση, όπως όλοι γνωρίζουμε, στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια κυβέρνησης, Ε.Ε. και ΟΟΣΑ κατέχει το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μήνες τώρα το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση παλινωδούν μεταξύ της νομοθετικής κατοχύρωσης της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και της παραχώρησης της στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δήμων.
Η δέσμευση του υπουργού Παιδείας για θεσμοθέτηση του 2χρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου μένει «κενό γράμμα» καθώς όχι μόνο σχετικός νομός δεν προωθείται αλλά ούτε και καμιά από τις αναγκαίες ενέργειες για να γίνει πράξη, όπως η κτιριακή υποδομή και οι μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών. Αντίθετα με πολύ γοργό ρυθμό φαίνεται να προχωρά η απόδοση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δήμων. Πρώτο σημαντικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση η μετονομασία του Τμήματος Βρεφονηπιοκόμων του ΤΕΙ Πειραιά σε Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του νεοϊδρυμένου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που οδηγεί σε υποβάθμιση της αγωγής για τα παιδιά 4-6 χρόνων και ανοιχτή αμφισβήτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών. Και επόμενο βήμα το πέρασμα των νηπιαγωγείων (σε πρώτη φάση) στις αρμοδιότητες των Δήμων, πράγμα που και οι ίδιοι οι Δήμαρχοι ζητούν με την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου τους (Κ.Ε.Δ.Ε.) και με σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Θέλοντας να συζητήσουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται και κυρίως να σχεδιάσουμε την αντίστασή μας σ’ αυτήν και τη διεκδίκηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο (παρεμβάσεις στα Δημοτικά συμβούλια, ενημέρωση γονέων κ.ά.) και να διεκδικήσουμε , το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί τις/τους νηπιαγωγούς (αλλά και κάθε εκπαιδευτικό της περιοχής) σε ενημερωτικές συναντήσεις:
-Πέμπτη 1/2, 1.30μ.μ., στο 4ο Δ.Σ. Μενεμένης για τα νηπ/γεία της Μενεμένης
-Δευτέρα 5/2, 1.30μ.μ., στο 3ο Δ.Σ. Αμπ/πων για τα νηπ/γεία των Αμπελοκήπων
-Δευτέρα 12/2, 1.30μ.μ., στο 3ο Δ.Σ. Σταυρούπολης για τα νηπ/γεία της Σταυρούπολης
                                      
                                       Για το Δ.Σ.
   Ο πρόεδρος                        Η γεν. γραμματέας

            Ηλίας Σμήλιος                  Σοφία  Καρασαρλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατακρήμνιση των εξετάσεων «PISA». Μεγάλη ήττα Κεραμέως με 78,1 % αποχή από τις εξετάσεις στα σχολεία του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε.

  Αμπελόκηποι, 19 /5/2022 Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην περιοχή του Συλλόγου μας η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πα...