Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ο εμπαιγμός του υπουργείου Παιδείας και η συμπαιγνία με τους Δημάρχους για τη 2χρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στο δημόσιο νηπιαγωγείο


Αμπελόκηποι, 29/4/2018
Συνάδελφοι/ισσες
Στις αρχές Απρίλη, στο υπόμνημα του Συλλόγου μας προς τις τριμερείς επιτροπές για την καθολική εφαρμογή της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής στα νηπιαγωγεία της περιοχής μας, χαρακτηρίζαμε ως μισό βήμα το νέο νόμο για την καθιέρωση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, καθώς πέρα από το προβλεπόμενο «βάθος τριετίας» για την εφαρμογή του νόμου, δεν υπήρχε καμιά απολύτως δέσμευση για την εξασφάλιση της αναγκαίας κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής και το διορισμό των αναγκαίων νηπιαγωγών. Δυστυχώς, “πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι” του νέου νόμου, οι προβλέψεις του και πολύ περισσότερο οι δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας αποδείχτηκαν κενό γράμμα και η πολιτική της κυβέρνησης (όπως και στα περισσότερα μέτρα της) “μισό βήμα μπρος κι ένα πίσω”…
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες και καθορίζει τους 184 δήμους από όλη την επικράτεια στους οποίους θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2018-19 η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πέρα από την κατάφωρη παραβίαση των νομοθετικών προβλέψεων και των κυβερνητικών “δεσμεύσεων”, αποτελεί εμπαιγμό για γονείς, εκπαιδευτικούς και όλη την κοινωνία. Παρά δηλαδή την επανειλημμένα διατυπωμένη δέσμευση για εφαρμογή της ρύθμισης στα 2/3 των 325 συνολικά Δήμων της χώρας, η ανακοίνωσή τους αφορά όχι μόνο σημαντικά μικρότερο αριθμό Δήμων αλλά και ποιοτικά καθώς στον κατάλογο περιλαμβάνονται όλοι οι μικροί Δήμοι της χώρας –όπου ήδη τα προνήπια γίνονται δεκτά στα νηπιαγωγεία και εφαρμόζεται η 2χρονη προσχολική αγωγή για τα παιδιά 4-6 χρόνων– και ελάχιστοι από τους μεγάλους Δήμους –όπου σήμερα, λόγω έλλειψης υποδομών και εκπαιδευτικού προσωπικού, αποκλείεται η πλειοψηφία των προνηπίων από το δημόσιο νηπιαγωγείο. Συγκεκριμένα μεταξύ των 184 περιλαμβάνονται 22 Δήμοι (νησιωτικοί) που στην περιοχή τους λειτουργεί μόνο ένα (1) νηπιαγωγείο, άλλοι 20 Δήμοι στους οποίους υπάρχουν 2-3 νηπιαγωγεία και γενικά πρόκειται για Δήμους η πλειοψηφία των οποίων έχει 6-7 όλα κι όλα νηπιαγωγεία και σ’ αυτά φοιτούν ήδη από σήμερα το σύνολο σχεδόν των παιδιών 4-6 χρόνων. Αντίθετα από το συγκεκριμένο κατάλογο απουσιάζουν όλοι οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο κ.ά. καθώς και σχεδόν όλοι οι Δήμοι των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης). Με άλλα λόγια, από τους 65 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, με πληθυσμό άνω των 50 χιλιάδων κατοίκων (και με περισσότερα από 20 νηπιαγωγεία σε καθέναν από αυτούς) στο συγκεκριμένο κατάλογο περιλαμβάνονται μόνο οι έντεκα (11)!
Γίνεται έτσι ολοφάνερος ο πρώτος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής: εφαρμογή μιας εξαγγελίας χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, αφού στους συγκεκριμένους Δήμους υπάρχει ήδη το σύνολο σχεδόν των αναγκαίων υποδομών και του προσωπικού.
Ιδιαίτερη σημασία όμως για την κατανόηση των συνολικών στοχεύσεων της Κ.Υ.Α. έχει και η αιτιολόγηση της επιλογής των συγκεκριμένων Δήμων από τον υπουργό Παιδείας ο οποίος την απέδωσε στη συμφωνία των δημάρχων τους για την εφαρμογή του μέτρου, όπως αυτή εκφράστηκε στις ομόφωνες αποφάσεις των τριμερών επιτροπών κάθε Δήμου (Δ/ντής Π.Ε., Δήμαρχος, πρόεδρος Συλλόγου Π.Ε.). Εντελώς αναιτιολόγητα όμως παραβλέπεται το γεγονός ότι πουθενά στο νόμο δεν προβλέπεται η ανάγκη ομόφωνης απόφασης της τριμερούς (παρά μόνο εισήγησής της προς τον υπουργό, που τελικά αποφασίζει) καθώς και το ότι με τις επιλογές του υπουργείου αγνοούνται οι θέσεις των υπηρεσιών του (Δ/ντής Π.Ε.) αλλά και των εκπαιδευτικών (τοπικός Σύλλογος. Η στάση των δημάρχων (καθώς και της πλειοψηφίας της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και των ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών που συντάσσονται μαζί τους) γίνεται το άλλοθι του υπουργείου για την όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και τελικά την προώθηση πολιτικών ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.
Γιατί οι απαράδεκτες, αντιεπιστημονικές και αντιλαϊκές θέσεις της πλειοψηφίας των δημάρχων και της Κ.Ε.Δ.Ε., ενάντια στο δικαίωμα όλων των παιδιών 4-6 χρόνων στο δημόσιο και δωρεάν νηπιαγωγείο και η υιοθέτηση των voucher και τροφείων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων των βρεφονηπιοκόμων τους, ως πρώτο βήμα για το πέρασμα των νηπιαγωγείων στις αρμοδιότητες των Δήμων, είναι η “άλλη όψη του νομίσματος” της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με την υιοθέτηση των επιταγών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση.
Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου και από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός για την ανέγερση των αναγκαίων νέων νηπιαγωγείων και τους διορισμούς των απαραίτητων νηπιαγωγών. Όπως ταυτόχρονα δεν ανακοινώνεται πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή μετά το 2018-19 και γενικά …πόσο βάθος έχει αυτή η τριετία;

Για να αναφερθούμε τώρα ειδικότερα στην περιοχή μας, στους 184 Δήμους της Κ.Υ.Α. δεν περιλαμβάνονται οι Δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Παύλου Μελά, όπως δεν περιλαμβάνεται κανένας Δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Γενικά από τους 14 Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης στην Κ.Υ.Α. περιλαμβάνονται μόνο τρεις (3!) μικροί επαρχιακοί Δήμοι (Βόλβης, Χαλκηδόνας και Δέλτα) στους οποίους το σύνολο σχεδόν των προνηπίων φοιτά και σήμερα στα νηπιαγωγεία τους. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους πιο μεγάλους Δήμους, όπου απαιτείται η ίδρυση πολλών νέων νηπιαγωγείων και τμημάτων και άρα κονδύλια για την ανέγερση των νέων κτιρίων και τους διορισμούς των νηπιαγωγών, το υπουργείο Παιδείας κρύβεται πίσω από την αρνητική ψήφο των δημάρχων στις τριμερείς επιτροπές, αγνοώντας τη θετική ψήφο των Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε. αλλά και των Δ/σεων Π.Ε. Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (στις περισσότερες περιπτώσεις).
Για τους Δήμους Αμπελοκήπων και Παύλου Μελά (και ειδικά την περιοχή της Σταυρούπολης που καλύπτεται από το Σύλλογό μας), το υπουργείο Παιδείας αγνόησε την κατά πλειοψηφία θετική πρόταση των τριμερών και συντάχθηκε με (ή κρύφτηκε πίσω από) την άρνηση των δημάρχων. Αγνόησε την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Συλλόγου μας (βλ. σχετικό υπόμνημα στο: https://zsepethess.blogspot.gr/2018/04/2.html ) που υιοθετήθηκε και από τη Δ/νση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης και η οποία μέσα από τη πλήρη καταγραφή των αριθμητικών και τοπικών δεδομένων υποδείκνυε από τη μια συγκεκριμένες προτάσεις για την οριστική λύση του ζητήματος, αποδείκνυε δε τη δυνατότητα εφαρμογής της 2χρονης προσχολικής αγωγής από το 2018-19. Αγνόησε τις πολύ συγκεκριμένες και απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις μας, με την εφαρμογή προσωρινών λύσεων όπως οι μικρές μετακινήσεις των ορίων των σχολικών περιφερειών, η αξιοποίηση αιθουσών σε παρακείμενα σχολικά (ή δημοτικά) κτίρια ή (στην έσχατη περίπτωση) ενοικίαση παρακείμενων ισόγειων χώρων, για την ίδρυση 4 νέων τμημάτων στους Αμπελόκηπους, 3 στη Μενεμένη και 3 στη Σταυρούπολη (Νικόπολη).
Έκανε αποδεκτή αντίθετα την αρνητική ψήφο του Δημάρχου Παύλου Μελά, ο οποίος μάλιστα στην εισήγησή του παραδέχθηκε ότι «σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα μπορούν να εξυπηρετηθούν τα προνήπια και να εφαρμοστεί ο νόμος», αλλά καταψήφισε την εφαρμογή γιατί κάτι τέτοιο «θα δημιουργήσει αφαίμαξη στους παιδικούς σταθμούς, θα χαθούν θέσεις εργασίας και χρήματα από τα ΕΣΠΑ». Έκανε αποδεκτή την απαράδεκτη στάση και τις θέσεις των εκπροσώπων του Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης που μη μπορώντας με άλλο τρόπο να απαντήσουν στις θέσεις του Συλλόγου μας, κατέφυγαν αρχικά σε “επιχειρήματα” περί «υποδεέστερων συνθηκών και παροχών» των νηπιαγωγείων έναντι των παιδικών σταθμών και στη συνέχεια στην άρνηση της ενδεχόμενης ενοικίασης 2 αιθουσών (χωρίς βέβαια να έχουν ανάλογο πρόβλημα με παιδικό σταθμό του Δήμου που επί 30 σχεδόν χρόνια στεγάζεται σε νοικιασμένο κατάστημα).

Συνάδελφοι/ισσες,
Απέναντι σ’ αυτή τη συμπαιγνία υπουργείου Παιδείας και δημάρχων που αμφισβητεί ξεκάθαρα και υποσκάπτει το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, όπως και κάθε κοινωνικό δικαίωμα και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων των παιδικών σταθμών, μόνο η μαζική μας κινητοποίηση και διεκδίκηση μπορεί να δώσει τη λύση!
Απαιτούμε:
· Νέα Κ.Υ.Α. που θα περιλαμβάνει όλους τους Δήμους της χώρας για την άμεση καθολική εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από το 2018-19.
· Λήψη μέτρων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε αίθουσες που θα προκύψουν, με αξιοποίηση των υπαρχόντων σχολικών, δημοτικών ή κρατικών κτιρίων και (στην έσχατη περίπτωση) την προσωρινή ενοικίαση των αναγκαίων κατάλληλων κτιρίων.
· Συγκεκριμένο προγραμματισμό (σε επίπεδο Δήμου και Υπουργείου) για την ανέγερση των αναγκαίων σύγχρονων κτιρίων για όλα τα νηπιαγωγεία, με την άμεση λύση των όποιων γραφειοκρατικών προβλημάτων, την αγορά και απόδοση των οικοπέδων καθώς και την εξασφάλιση των αναγκαίων γι αυτό κονδυλίων.
· Μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών.
· Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
· Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας και των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή όλων των νηπιαγωγείων.
· Κάλυψη από δημόσιους/δημοτικούς παιδικούς σταθμούς όλων των αναγκών παιδιών 0-4 χρόνων, χωρίς voucher και τροφεία και με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας/μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων βρεφονηπιοκόμων

Καλούμε:
ü     Όλους τους γονείς να εγγράψουν τα ηλίκιας 4 ετών τέκνα τους στο δημόσιο (και δωρεάν) νηπιαγωγείο της περιοχής τους και τις/τους νηπιαγωγούς να αποδεκτούν την εγγραφή όλων των παιδιών νηπίων και προνηπίων.
ü     Όλες και όλους τις/τους νηπιαγωγούς του Συλλόγου μας συγκέντρωση ενημέρωσης και σχεδιασμού της παραπέρα δράσης μας, την Πέμπτη 10 Μάη, στη 1.30μ.μ., στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων
ü     Μαζί με τους άλλους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε. της περιοχής, καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Θεσσαλονίκης σε κινητοποίηση στη Δ/νση Δυτικής Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 13 Μάη, 1.30μ.μ. για να απαιτήσουμε  την καθολική εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στην περιοχή, την ίδρυση των αναγκαίων ολοήμερων τμημάτων και την κάλυψη όλων των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος                           Η γεν. γραμματέας


Ηλίας Σμήλιος                    Σοφία Καρασαρλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατακρήμνιση των εξετάσεων «PISA». Μεγάλη ήττα Κεραμέως με 78,1 % αποχή από τις εξετάσεις στα σχολεία του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε.

  Αμπελόκηποι, 19 /5/2022 Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην περιοχή του Συλλόγου μας η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πα...