Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Για το πρόγραμμα σίτισης και τα σχολικά γεύματα

Αμπελόκηποι, 9/10/2017
    
ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα σίτισης και σχολικά γεύματα.

Συνάδελφοι/ισσες,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, στην συνεδρίασή του στις 9/10/2017, συζήτησε μεταξύ άλλων θεμάτων και το ζήτημα του προγράμματος που (αιφνιδιαστικά και με ασφυκτικές προθεσμίες, για άλλη μια φορά) εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά από το υπουργείο Παιδείας.

Είναι αναγκαίο αρχικά να επισημάνουμε ότι τα σχολικά γεύματα έρχονται ως ένα μέτρο «άμβλυνσης των δυσμενών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης» και της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής στην κοινωνική πλειοψηφία. Αυτή η ίδια πολιτική, με άλλα λόγια, που στέρησε από τα λαϊκά στρώματα τη δουλειά και το ψωμί και οι διαχειριστές της, κυβέρνηση και Ε.Ε., έρχονται σήμερα να προσφέρουν ως ελεημοσύνη τα σχολικά γεύματα, γυρίζοντας μας έτσι σε καταστάσεις που έζησε ο τόπος μας πολλές δεκαετίες πριν.
Την ίδια στιγμή και με δεδομένη την κατάσταση που διαπιστώνουμε καθημερινά στην κοινωνία και τα σχολεία μας, όπου ξέρουμε ότι πολλά παιδιά δεν έχουν καθόλου ή με δυσκολία τους προμηθεύει η οικογένειά τους ένα φτωχό πρωινό, θεωρούμε απόλυτα αναγκαία την εφαρμογή ενός προγράμματος σίτισης που θα καλύπτει τις άμεσες ανάγκες για σωστή, πλήρη και υγιεινή, διατροφή όλων των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων που, κατά κύριο λόγο, κατοικούν στην περιοχή μας.

Δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικά όχι μόνο συνεχίζουν την πολιτική της αφαίμαξης της εργαζόμενης πλειοψηφίας αλλά και το όποιο μέτρο προς την αντίθετη κατεύθυνση λαμβάνουν, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα σχολικά γεύματα, βάζει σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών. Είναι πασιφανές ότι και σ’ αυτή τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος κυρίαρχο ρόλο παίζει η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης (και προσωπικά των υπουργών της) και τα συμφέροντα των εταιριών catering που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών/τριών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα και λαμβάνοντας υπόψη την περσινή εμπειρία από την εφαρμογή του προγράμματος σε πολλά σχολεία της περιοχής μας, τις οδηγίες της υπουργικής εγκυκλίου αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας, πρέπει να επισημάνουμε:
• τα σχολικά γεύματα θα είναι "βαθείας καταψύξεως" και θα προσφέρονται ξαναζεσταμένα στα παιδιά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον υγιεινό χαρακτήρα της διατροφής τους αλλά και τους πιθανούς κινδύνους και τις ευθύνες για τους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν την παροχή τους.
• τα γεύματα θα παρέχονται καθημερινά 13.15-13.45, εντός του σχολικού χώρου ενώ είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων δεν διαθέτει χώρο εστιατορίου, με αποτέλεσμα σχολικές αίθουσες να μετατρέπονται από τη μία στιγμή στην άλλη σε "εστιατόρια" και θρανία σε τραπέζια, χωρίς να μπορούν να εξασφαλισθούν ούτε οι στοιχειώδεις όροι καθαριότητας και υγιεινής.
• υπεύθυνοι για την παροχή των γευμάτων θεωρούνται οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, πράγμα που, πέραν της παραβίασης του διδακτικού τους ωραρίου, συνιστά ανοιχτή αμφισβήτηση του παιδαγωγικό τους ρόλου και μετατροπή τους σε τραπεζοκόμους.
• στα σχολεία μας δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό (τραπεζοκόμοι, καθαριστές/τριες) που θα αναλάβει την απαραίτητη προετοιμασία και καθαριότητα των χώρων και την παροχή των γευμάτων
• οι τεραστίων διαστάσεων περικοπές των δαπανών για την παιδεία τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει άδεια τα σχολικά ταμεία και σίγουρα δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για προμήθεια των αναγκαίων υλικών και εξοπλισμού.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, όπως  με σημερινή του απόφαση και το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (επισυνάπτεται): 
ü  Προτείνει τη διανομή των φρέσκων και συσκευασμένων γευμάτων στους/στις μαθητές/τριες ώστε να τα παίρνουν στο σπίτι τους.

ü  Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη σχετική εγκύκλιο της 6ης Οκτωβρίου και τη Δ/νση Π.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης να μην πιέζει για την εφαρμογή της.

ü   Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων των σχολικών μονάδων του Συλλόγου μας να συζητήσουν και να υποβάλλουν πρακτικό με τις παραπάνω θέσεις, όπως αυτό που ενδεικτικά προτείνεται από τη Δ.Ο.Ε. (επισυνάπτεται) και να ενημερώσουν τους γονείς για το θέμα (με τη συνδρομή και του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αν κρίνεται χρήσιμο και αναγκαίο.

                                 Για το Δ.Σ. 
           Ο πρόεδρος                     Η γεν. γραμματέας


       Ηλίας Σμήλιος                   Σοφία Καρασαρλίδου
                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατακρήμνιση των εξετάσεων «PISA». Μεγάλη ήττα Κεραμέως με 78,1 % αποχή από τις εξετάσεις στα σχολεία του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε.

  Αμπελόκηποι, 19 /5/2022 Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην περιοχή του Συλλόγου μας η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πα...