Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας – αλληλεγγύη στους εκατοντάδες νέους πρόσφυγες από Άφριν-Συρία και Ιράκ

Αμπελόκηποι, 9/6/2018
Χιλιάδες νέοι πρόσφυγες, Κουρδικής κυρίως καταγωγής από το πολύπαθο, κατεστραμμένο πια από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις Άφριν της Συρίας και από το Ιράκ, έχουν αφιχθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Εκατοντάδες από αυτούς “φιλοξενούνται” κάτω από άθλιες συνθήκες, υποσιτίζονται και διαμένουν σε σκηνές στα δύο μεγάλα camp προσφύγων, στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια.
Χιλιάδες άνθρωποι (και μεγάλο μέρος από αυτούς μικρά παιδιά, πολλά από τα οποία ασυνόδευτα) που αφού γνώρισαν τη φρίκη του πολέμου για «τις πηγές και τους δρόμους της ενέργειας», τα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών και τοπικών δυνάμεων στην περιοχή τους, συνεχίζουν σήμερα να ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες λόγω των συμφωνιών Ε.Ε., Τουρκίας και ελληνικής κυβέρνησης. Η κρατική μέριμνα στους καταυλισμούς των προσφύγων είναι ανύπαρκτη, πολλές φορές χωρίς ούτε ένα γεύμα την ημέρα, χωρίς τα απαραίτητα είδη για ύπνο και  κατάλληλο ρουχισμό.  Οι εγκαταστάσεις στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια όχι μόνο δεν επαρκούν για όλους αλλά δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη είδη για διαμονή (ψυγεία για τα τρόφιμα, συσκευές για να μαγειρέψουν κ.ά.). 
Μπροστά στο συνεχιζόμενο δράμα των προσφύγων επιτακτική είναι η ανάγκη όχι μόνο να απαιτήσουμε όλοι και όλες την άμεση κρατική παρέμβαση για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αλλά και να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας για τα νέα κύματα των προσφύγων.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (5/6), καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων της περιοχής μας (και μέσω αυτών τους/τις μαθητές/τριες και τους γονείς) να ανταποκριθούν στην έκκληση αλληλεγγύης και να συγκεντρώσουν είδη ανθρωπιστικής βοήθειας. (Επισυνάπτεται με μορφή ανακοίνωσης στην τρίτη σελ. και σχετικό έγγραφο προς τοιχοκόλληση)

Τα αναγκαία είδη :

·                    Τρόφιμα : γάλα για παιδιά, βρεφικό γάλα σε σκόνη (Νο 1,2,3), γάλα μακράς διαρκείας για ενήλικες, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (κρουασάν, παστέλια κτλ.), βασική τροφή: πλιγούρι, ρεβίθια, φασόλια, ρύζι, σάλτσα,  σάλτσα με πιπεριά, λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο),  κονσέρβες (σαρδέλα, τόνος), ζάχαρη, τσάι. Όχι ζυμαρικά καθώς δεν είναι στις διατροφικές συνήθειες των Κούρδων.
·                    Εικονογραφημένα παιδικά βιβλία, τετράδια, μαρκαδόρους
·                    Είδη υγιεινής : μωρομάντηλα, πάμπερς (Νο 3, 4, 5), μπιμπερό (μεγάλα),  σαπούνια και σαμπουάν, σερβιέτες, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, αντικουνουπικά.
·                    Είδη καθαριότητας : απορρυπαντικό πιάτων, απορρυπαντικό ρούχων για πλυντήριο και πλύσιμο στο χέρι.
·                    Ρούχα : παιδικά, γυναικεία, ανδρικά ανοιξιάτικα-καλοκαιρινά ρούχα, ζώνες ανδρικές, παπούτσια παιδικά και ανδρικά για όλες τις ηλικίες, σεντόνια, πετσέτες, κ.ά.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα παραδώσουν τη συγκεντρωμένη βοήθεια, χωρισμένη κατά είδη, τη Δευτέρα 18/6, 10π.μ.-2μ.μ., στο 3ο Δ.Σ. Αμπελοκήπων, ενώ την επόμενη ημέρα θα διανεμηθεί στους ίδιους τους πρόσφυγες, στα Διαβατά και/ή στα Λαγκαδίκια.

Παρακαλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες να ενημερώσουν το Δ.Σ. για τη συμμετοχή και βοήθειά τους στη συγκέντρωση και την παράδοση της βοήθειας, καθώς και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του αυτοκινήτου τους.

                                      Για το Δ.Σ.

   Ο πρόεδρος                        Η γεν. γραμματέας

            Ηλίας Σμήλιος                       Σοφία  Καρασαρλίδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατακρήμνιση των εξετάσεων «PISA». Μεγάλη ήττα Κεραμέως με 78,1 % αποχή από τις εξετάσεις στα σχολεία του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε.

  Αμπελόκηποι, 19 /5/2022 Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην περιοχή του Συλλόγου μας η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πα...