Κυριακή 24 Μαΐου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ για τις πιέσεις και τις απειλές των σχολαρχών σε εκπαιδευτικούς για τη ζωντανή αναμετάδοσης του μαθήματος στα ιδιωτικά σχολεία

Αμπελόκηποι, 24/5/2020

Μέσα σε κλίμα αντιδράσεων από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ψήφιση τροπολογίας και εγκυκλίου-την τροπολογία για την σύγχρονη εξ αποστάσεως “εκπαίδευση” και τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος καθώς και την Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της, που είναι πολλαπλά επικίνδυνες γιατί νομιμοποιούν ως κανονική εκπαιδευτική διαδικασία την εξ αποστάσεως “εκπαίδευση”, πράγμα παιδαγωγικά απαράδεκτο καθώς η ζωντανή διδασκαλία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμιά άλλη διαδικασία για οτιδήποτε αποφασίζει το Υπουργείο ότι συνιστά «έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός»! Ταυτόχρονα εισάγει την κάμερα στη σχολική αίθουσα και τη διδασκαλία, μέτρο που κρύβει αμέτρητους κινδύνους για την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για μέτρο αντιεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό, καθώς χάνεται ο αυθορμητισμός και η ελευθερία λόγου και η σχολική τάξη παύει να αποτελεί χώρο μόρφωσης και κοινωνικοποίησης. Η παρακολούθηση του μαθήματος μέσα από την κάμερα, αντιβαίνει σε κάθε δικαίωμα εκπαιδευτικού και μαθητή σε ιδιωτικότητα και καθιστά αδύνατη τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων. Αντίθετα για το Υ.ΠΑΙ.Θ.  η τροπολογία και η Υπουργική Απόφαση εξυπηρετούν διπλό στόχο:  την επιβολή απόλυτου ελέγχου στην εκπαιδευτική διαδικασία και την αξιολόγηση αλλά και την κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικών με κάμερες αντί για μόνιμους διορισμούς. Έρχεται τελικά να δέσει με συνολικότερες αντιδραστικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο και τις κοινωνικές ελευθερίες.
Αρκετοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων «έλαβαν το δώρο» της Κυβέρνησης και προχώρησαν από την πρώτη μέρα στην εγκατάσταση εξοπλισμού αναμετάδοσης του μαθήματος.
Καταγγέλλουμε το κλίμα τρομοκρατίας, την άσκηση πίεσης εκ μέρους των σχολαρχών και το κλίμα απειλών και άμεσων ή έμμεσων εκβιασμών προς τους συναδέλφους που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία προκειμένου να αποδεχθούν τη χρήση κάμερας ή/και ήχου μέσα στην τάξη και να κάνουν μάθημα σε απευθείας μετάδοση είτε το θέλουν είτε όχι. Αίρεται ακόμα και η έννοια της προαιρετικότητας που –σε αυτή τουλάχιστον τη φάση- βάζει η εγκύκλιος. Οι σχολάρχες αποφασίζουν οι ίδιοι για όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου-επιχείρησής τους, αφαιρώντας από τους συναδέλφους το δικαίωμα να διαθέτουν κρίση, παιδαγωγική και επιστημονική άποψη, πόσο μάλλον να την εκφράζουν!
Η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση. Έχει να κάνει με ανθρώπους, εκπαιδευτικούς και μαθητές που θα μπορεί να παρακολουθεί από την οθόνη ενός υπολογιστή οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτόν ή και να ανεβάζει στο διαδίκτυο όποιο στιγμιότυπο θέλει, χωρίς κανένας να μπορεί να ελέγξει ποιος βλέπει ή να εμποδίσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Αφαιρείται ακόμα και η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης.
Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα σχολεία! Αυτές οι πρακτικές ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για την παγίωση μέτρων που πάρθηκαν δήθεν για έκτακτες περιπτώσεις, την παγίωση της κάμερας μέσα στη σχολική αίθουσα και τελικά την αμφισβήτηση της αξίας της ζωντανής διδασκαλίας, όχι μόνο στα ιδιωτικά αλλά και στα δημόσια σχολεία.
Το Δ.Σ. του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ/νίκης καταδικάζει και πρέπει να καταδικαστούν από όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης, από όλους τους εργαζόμενους και να μην εφαρμοστούν από κανέναν συνάδελφο! Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων, όλους τους εκπαιδευτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία που μετατρέπει τη σχολική ζωή σε big brother.
Για το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης
  
 Η πρόεδρος                                  Ο γεν. γραμματέας     

           Δέσποινα Σαββίδου                                             Ηλίας Σμήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατακρήμνιση των εξετάσεων «PISA». Μεγάλη ήττα Κεραμέως με 78,1 % αποχή από τις εξετάσεις στα σχολεία του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε.

  Αμπελόκηποι, 19 /5/2022 Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην περιοχή του Συλλόγου μας η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πα...